Ray Bradbury ve Fahrenheit 451 Kitabı Hakkında
Amerikalı yazar Ray Bradbury 1920 yılında dünyaya gelmiş ve 2012’de hayatını kaybetmiştir. Bilimkurgu ve fantazi türünde eserleri, kendi özgün tarzıyla kaleme almıştır. Fahrenheit 451 isimli kitabını 1953 yılında yazmıştır. Kitap yayımlandıktan kısa bir süre sonra klasikleşen eserlerden biri olmayı başarmıştır. Bir gün kitap almak için Kadıköy’deki Akmar Pasajına gitmiştim. Gittiğim kitapçının tavsiyesi üzerine bu romanı da aldım ve bu sayede bu muhteşem eserle tanışmış oldum.
Fahrenheit 451 Konusu
‘’ Bu bir uyarı kitabıdır. Sahip olduğumuz şeylerin değerli olduğunu ve değer verdiğimiz şeylerin bazen kıymetini bilmediğimizi hatırlatır.’’ ( Neil Gaiman).
Fahrenheit 451: ‘’ Kitap kağıdının yanma sıcaklığı’’.
Bu eser temel hatlarıyla ele alındığında konu bakımından George Orwell’in 1984 isimli kitabıyla benzerlik göstermektedir. Ancak iki kitap arasında büyük farklar da mevcuttur. 1953 yılında yayımlanan Fahrenheit 451 isimli kitap, bilimkurgu türünde bir eserdir ve ileri dönemdeki bir tarihi konu almaktadır. Kitaptaki olaylar Amerikada gerçekleşmektedir. Yıllar geçmiş, bilim ve teknoloji hat safhaya ulaşmış, insanların hayat tarzları değişmiş buna bağlı olarak kültürel niteliği bulunan eserler ve özellikle de kitaplar yasaklanmıştır. Kitap okumak suç olmuştur. Bir yerde kitap olduğu tespit edilirse itfaiye teşkilatı anında oraya gelmekte ve kitapları yakmaktadır.
Fahrenheit 451 Özet
Az önce de bahsettiğimiz gibi itfaiye teşkilatının görevi söndürmek değil yakmaktı. Çünkü ilerleyen teknoloji sayesinde konutlar yangına dayanıklı hale getirilmişti. Kitap yakmakla görevli olan itfaiye erlerinden birisi de Guy Montag’dı. Montag bir akşam işinden evine dönerken o esnada gece yürüyüşüne çıkmış olan komşularının kızı olan Clarisse McClean ile karşılaşır. Clarisse ile biraz sohbet eden Montag, düşünmeye ve kendisini sorgulamaya başlar.
Bir gün itfaiyeye ihbar gelir. İtfaiye teşkilatı kitapları yakmak için bir eve giderler. Evde yaşlı bir kadın vardır. Kitapları yakmaya başlarlar ancak yaşlı kadın evden çıkmayı reddeder ve kitaplarla birlikte yanar. Bu durum Montag’ı çok etkiler. O sırada Montag kitapların arasından bir tanesini gizlice elbisesinin içine sokar ve evine götürüp saklar. Başka yangınlardan kaçırdığı ve sakladığı kitaplar da vardır itfaiye eri Montag’ın.
Guy Montag bir gün Faber isminde yaşlı bir adamla karşılaşır. Faber eski bir dil profesörüdür. Biraz sohbet ederler ve Faber Montag’ı evine davet eder. Montag Faber’in evine gider ve orada başka kitapları görür. Bu arada Faber, Montag’a kendisinin icat ettiği dinleme cihazını gösterir. Oldukça küçük olan ve kolay kolay belli olmayan bu cihaz sayesinde Faber ve Montag istediklerinde birbirleriyle iletişim kurabileceklerdir.
Guy Muntag tüm bunlarla uğraşırken; itfaiye yüzbaşısı Montag’ın hareketlerinden şüphelenmekte ve onu zaman zaman izlemektedir. Montag bir akşam evine gittiğinde karısını arkadaşlarıyla sohbet ederken bulur. Montag yüksek sesle şiir okur ve itfaiye yüzbaşısı duvarlardaki ekran sayesinde bunu görür. Bir akşam itfaiyeye yine bir ihbar gelir ve ekip kitapları yakmak için hızla yola çıkar. Yakma işinin yapılacağı yere vardıklarında Montag şok olur. Çünkü kendi evine gelmişlerdir.
Montagın biriktirdiği kitapları gören karısı Montag’ı ihbar etmiştir. İtfaiye yüzbaşısı yakma işini bizzat Montag’a yaptırmak ister. Bu esnada Montag, Faber ile gizlice iletişim kurmaktadır. Yüzbaşı, dinleme cihazını görür. Faber’in de kendisi gibi açığa çıkmasından korkan Montag, yakma aletini yüzbaşıya çevirir ve itfaiye yüzbaşısını oracıkta yakar. Yüzbaşı ile birlikte dinleme cihazı da kül olur.
Guy Montag panik halinde oradan kaçar ve Faber’in yanına gider. Faber’le kısa bir plan yaparlar. Ancak yetkililer Montag’ın peşinde olduğu için fazla vakitleri yoktur. Faber Montaga; nehre doğru kaçmasını ve orada tren raylarını takip ederek şehrin dışında yaşayan kaçakların yanına ulaşmasını söyler. Montag peşindekileri güç bela atlatarak nehre ulaşır ve Faber’in bahsettiği kişileri bulur. Bu adamlar bazı kitapları ezbere bilen adamlardır. Montag’a hangi kitabı okuduğunu sorarlar. Montag Vaiz Kitabı’nı okuduğunu ancak aklında pek bir şey kalmadığını söyler. İçlerinden bir tanesi foto hafıza konusunda uzman olduğu için Montag’a, okuduğu kitabın tamamını hatırlatacağını söyler.
Bu esnada ülke başka bir ülke ile savaş halindedir. Bir anda şehrin üstü bombardıman uçaklarıyla dolar ve dakikalar içerisinde şehir yerle bir olur. Montag ve arkadaşları bulundukları yerden harabeye dönmüş şehri izlerler bir süre ve yollarına devam ederler.
Ray Bradbury’nin Fahrenheit 451 isimli kitabının özeti kısaca bu şekildedir. Bu eser, diğer pek çok klasik eser gibi mutlaka okunması gereken eserlerden biridir.