Milletimizin asırlardan beri önemle üzerinde durarak icra ettiği mevlit organizasyonlarından birisi de vefat mevlitleridir. Toplumun hemen hemen her kesiminden insanlar kaybettikleri yakınlarının arkasından mevlit okuturlar.
Cenaze Mevlidi Ne Zaman Yapılır?
Vefat mevlütleri farklı zamanlarda organize edilebilmektedir. Ölüye mevlid okutmak için belirlenmiş kesin bir tarih yoktur. Ancak belli günlerde mevlüt okutmak gelenek haline gelmiştir. Vefat mevlüdünün yapıldığı başlıca tarihler; cenazenin 7’si, 40’ı ve 52’sidir.
Ölüye Mevlid Okutmanın Hükmü Nedir?
Vefat mevlüdü ile ilgili en çok merak edilen hususlardan birisi de ölüye mevlit okutmanın hükmü ile ilgilidir. Ahiret hayatına intikal etmiş bir kişinin arkasından mevlit okutmanın hükmü nedir? Mevlit okutmak farz mıdır, sünnet midir, vacip midir?
Vefat mevlidi; farz, vacip, veya sünnet değildir. Ancak hayra ve sevaba sebep olduğu için önemli bir etkinliktir. Mevlüt için bir araya gelinen yerde manevi bir ortam oluşmakta, Kuran okunmakta, dua edilmektedir.
Yapılan ibadetler elbette ki orada bulunanlarda bir manevi rahatlık oluşturmaktadır. Okunan sureler ve dualardan hasıl olan sevap vefat eden kişinin ruhuna bağışlanmaktadır. Ayrıca vefat eden kişinin hayrına çeşitli ikramlar da yapılmaktadır. İzzet ve ikramda bulunmak dinimizin önemle üzerinde durduğu hususlardandır.
Vefat Mevlüdünde Ne Dağıtılır?
Vefat mevlidinde yiyecek ve içeceklerin haricinde davetlilere çeşitli geleneksel mevlit hediyelikleri de dağıtılmaktadır. Kokulu tesbih, isim baskılı yasin kitabı, vefat mevlüt şekeri, mevlüt lokumu geleneksel mevlüt hediyeliklerine verilebilecek en iyi örneklerdir.