Mevlit okutmak toplumumuzun asırlardan beri kuşaktan kuşağa aktararak bu günlere dek ulaştırdığı manevi geleneklerden birisidir. Mevlit okutmak nedir sorusunu cevaplamadan önce mevlit hakkında kısaca bilgi verelim.
Mevlit; Süleyman Çelebi tarafından kaleme alınan ve peygamber efendimizin hayatını anlatan edebi bir eserdir. Eserin konusu peygamber efendimiz olduğu için adına Mevlid-i Şerif denmektedir. Eser çok uzun olduğu için mevlitlerde ancak bir kısmı okunabilmektedir.
Mevlit Okutmak Nedir?
Mevlit okutmak; farz, vacip, sünnet değildir. Mevlit okutmanın dini yönden bir zorunluluğu yoktur. Ancak bu gelenek toplumumuz tarafından öylesine benimsenmiştir ki; neredeyse her önemli hadiseden sonra mevlit okutulur hale gelmiştir.
Hangi Durumlarda Mevlit Okutulur?
Mevlitler; doğum, sünnet, askerlik öncesi, söz-nişan gibi durumlarda icra edilirler. Bunların haricinde ev mevlidi gibi farklı mevlit türleri de mevcuttur.
Niçin Mevlit Okutulur?
Bu soruyu cevaplamak aynı zamanda mevlit okutmak nedir sorusunu yanıtlamak adına da cevap niteliğinde olacaktır.
Bizler Müslümanlar olarak; hayır ve şerrin Allah’tan (c.c) geldiğine inanırız. Her şeyin hayırlısını vermesi için Allah-ü Teala’ya dua ederiz. Rabbimize dua ederken sarıldığımız bir çok vesile vardır. Mevlitler de bunlardan biridir.
Mevlit organizasyonlarında sadece Mevlid-i Şerif okunmaz. Kur’an tilavetleri yapılır, salavat getirilir. Aynı duaya hep beraber amin denir. Zaten mevlitlerin esasen en önemli işlevi bir araya gelerek dua etmektir.
İşte bu sebeple; yani birlik ve beraberliği sağlama konundaki katkısı sebebiyle mevlitler manevi bakımdan büyük önem arz etmektedir. İşte bu açıdan bakıldığında mevlit okutmak nedir sorusuna faklı açıdan bir cevap verilmiş olur.