Mevlit okutmak; çeşitli sebepler dolayısıyla birtakım kişilerin bir araya gelmesi ve Kuran-ı Kerim tilaveti yapılarak, dua edilmesi suretiyle yapılan dini organizasyonlardır. Mevlit okutmaya sebebiyet veren durumlar; doğum, nişan-söz, evlilik, sünnet, askerlik, vefat gibi hallerdir. Bunların dışında farklı durumlarda da mevlit organizasyonları icra edilmektedir.
Toplumumuz uzun yıllardan beri mevlit okutmanın üzerinde durmuş ve bu organizasyonu gelenekleştirmiştir. Türk toplumunda birçok farklı dünya görüşüne mensup insan evinde mevlit okutmaktadır. Mevlit okutulan yerlerde yiyecek içecek ikramının yanı sıra gelen misafirlere çeşitli mevlit hediyelikleri de dağıtılmaktadır. Bebek mevlidinden vefat mevlidine kadar her türlü mevlit okutma organizasyonu için farklı hediyelerin dağıtıldığı görülmektedir.
Mevlit Okutmak Farz Mı, Vacip Mi, Sünnet Mi?
Mevlit okutmak nedir, derken bu soruları da ele almak gerekir. Mevlidin dinimizdeki yeri farz, sünnet ya da vacip değildir. Aslına bakıldığında bidattır. Yani dinimize sonradan giren bir uygulamadır. Ancak Ehli Sünnet inancında bidatler güzel bidatler ve kötü bidatler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Mevlit okutmak güzel bidatler arasında görülmektedir. Mevlit peygamber efendimizden çok sonraları ortaya çıkmıştır. Ehl-i Sünnet alimleri mevlit okutmaya sıcak bakmışlardır. Bu mihval üzere mevlid okutmak adeti gelenekleşmiş ve günümüze kadar gelmiştir.
Mevlit okutmaktaki esas amaç Allah’ın (c.c) kitabının okunması, Allah’ın isminin zikredilmesi ve peygamber efendimizin (s.a.s) yüce ruhuna salavat getirilmesidir. İnsanların Allah’ı anmak ve dua etmek için bir araya toplanmaları İslam açısından en güzel hasletlerden biridir. Yüce dinimiz Müslümanların birlik ve beraberlik içerisinde olması konusunda pek çok uyarılar yapmaktadır. Bu bakımdan mevlit için bir araya gelmek önemlidir.
Ancak son zamanlarda evlerde yapılan mevlitlerin asıl amaçları dışında farklı organizasyonlara dönüşmeye başladıkları görülüyor. Mevlitler adeta bir gösteri gibi, bir şov gibi İslama aykırı hallerde icra ediliyor. Bu son derece yanlıştır. Dinimiz, gösteri ve gösteriş amaçlı bütün fiilleri yasaklamaktadır. Nitekim kesinlikle unutulmamalıdır ki ‘’ Ameller niyetlere göredir.’’ Eğer mevlit, islamın elverdiği değerlere uygun şekilde icra edilirse Allah (c.c) karşılığını misliyle verecektir. Gösteriş için yapılan şeylerde ise karşılık olarak sevap olmadığı gibi günah da vardır. Kısaca, mevlit okutmak yalnızca Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla yapılmalıdır.