is-gorusmesinde-dikkat-edilmesi-gerekenler
Pratik & Faydalı Bilgiler

İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş bulma konusu özellikle son yıllarda başlı başına bir problem. İş arayan sayısının gün geçtikçe artmaya devam etmesi, adaylar arasında rekabete neden olmakta. Farklı eğitim seviyesine ve değişik yeteneklere sahip bir çok aday iş bulma konusunda birbiriyle yarış halinde.

İş sahibi olmak isteyen adayların bu rekabet ortamında istediklerini elde edebilmeleri için sadece yetenek ve eğitim seviyelerine güvenmemeleri; iş görüşmelerinde de ön plana çıkmayı başarmaları gerekmekte.

İş görüşmelerinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlara dikkat edildiği zaman sizinle mülakat yapan yetkilinin size karşı olan düşünceleri pozitif olacaktır. Şimdi bu maddeleri sıralayalım:

1-) Başvurduğunuz ilandaki şartları taşıdığınızdan emin olun.

İşletmelerin, görüşmeye çağıracakları adaylarda aradıkları ilk koşul, adayın mesleki açıdan istenilen şartları taşıyıp taşımadığıdır. Bir çok firma, iş başvurusu yapan adaylar arasında mesleki yeterliliklere göre eleme yapar. Eğer istenilen şartları taşıyorsanız, bu aşamayı geçme ihtimaliniz çok yüksektir.

2-) Görüşmeye giderken giyim tarzınıza dikkat edin.

Görüşmeyi yapacak olan kişi size ilk notunu giyim tarzınıza bakarak verecektir. Büyük ölçekli kurumsal bir firma ile görüşme yapacaksanız çok abartmamak kaydıyla resmi giyinmeye özen gösterin. Firma kurumsal değilse bile mutlaka klasik tarzda bir giyim tercih edin.

3-) Görüşme esnasında ses tonunuzu canlı tutmaya çok dikkat edin.

Bu madde çok önemlidir. Ses tonunuzun canlı olması sizin kendinize olan özgüveninizin yüksekliğini gösterir. Özgüven işverenlerin en çok dikkat ettikleri noktalardan biridir.

4-) Mülakat yapan kişiyle göz temasınızı kaybetmeyin.

İş görüşmelerinde veya normal sohbetlerde birisi size bir şey anlattığı zaman mutlaka onunla göz teması halinde olun. Çünkü bu sizin onu dikkatle dinlediğinizi gösterir. Karşıdakini dinlerken asla somurtkan bir tavır içinde olmayın. Aynı şekilde gereğinden fazla sırıtmayın.

5-) İş konusunda istekli olduğunuzu belli edin.

Neden bizi tercih ettiniz gibi bir soruyla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken, o işi gerçekten yapmak istediğinizi ve o pozisyonda uzun vadeli kariyer planladığınızı belirtmek olacaktır.

6-) Asla yalan söylemeyin.

CV’niz ve önceki kariyeriniz hakkında sorular sorulacaktır. Bunları cevaplarken mutlaka doğruları söyleyin. Bu noktada vereceğiniz yanlış beyan ileride sizin için sıkıntıya neden olabilir.

7-) Kendinizden emin olun.

Doğru işe başvurduğuzu, ve bu işi yapabilecek kapasitede olduğunuzu belli etmek adına kendinizden emin olmalısınız. Sorulara cevap verirken net olun. Ciddiyetinizi belli edin.

8 – ) Oturuşunuza dikkat edin.

Jest ve mimikler gibi oturuş da çok önemli bir detaydır. Oturuşunuz saygı ve nezaket kuralları çerçevesinde şekillenmelidir. Kesinlikle ayak ayak üstüne atmayın ve yayılarak oturmayın. Rahat ve emin bir duruş sergileyin.

9-) Karşıdakinin sözünü kesmeyin.

Cevap vermeden önce mutlaka karşıdakinin sözlerini bitirmesini bekleyin. Asla karşınızdakinin sözünü kesmeyin. Çünkü bu durum saygısızlık olarak algılanır.

10-) Emin olmadığınız bir soru karşısında “sallama” cevaplar vermeyin.

Size sorulan sorunun cevabını bilmiyorsanız alakasız cevaplar vermek yerine bilmediğinizi söyleyin. Ama öğrenebileceğinizi de belirtin.

11-) Heyecanınızı bastırmaya çalışmayın.

Adrenalin kontrolü çok önemli bir şeydir. Heyecanın azı iyi fazlası kötüdür. Eğer heyecanlanırsanız onu bastırmaya çalışmak yerine kontrol etmeyi deneyin. Biraz heyecanlı olduğunuzu görmek, karşınızdakinin sizin için olumlu not vermesine sebep olacak tutumlardandır.

 

Mustafa Türklü
1990 Tokat doğumluyum. Aslen Kafkas kökenliyim. 2017 yılından itibaren; e-ticaret sektöründe çalışmaktayım. Okumayı ve blog yazmayı çok seviyorum.
https://www.betadalgasi.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir