Son yıllarda hukuk bürolarından gönderilen mesajların sayısında ciddi bir artış söz konusu. Belki sizin de başınıza gelebilir böyle bir olay. Falanca kuruma olan borcunuzdan dolayı idari takiptesiniz, borcunuzun yasal takibe alınmaması için şu kadar zaman içinde ödeme yapın diye bir mesaj gelebilir. Veya gelen bir çağrıda karşınızdaki kişi aynı durumu size sözlü olarak iletebilir.
Böyle bir durumla karşılaşan herkesin aklına gelen ilk soru bir tür dolandırıcılık eylemine kurban gidip gitmediğidir. Onun için bu ve benzeri bir durumla karşılaştığımızda nasıl bir yol izlememiz gerektiği konusunda sizlere yardımcı olmaya çalışalım.
Hukuk bürosundan mesaj geldiği zaman; mesajı gönderen hukuk bürosunun adı yazmak zorunda. Önce öyle bir hukuk bürosu olup olmadığına bakın. Eğer hukuk bürosu gerçekse büroyu arayın ve durumu izah edin.
Borcunuz ile ilgili detayları sorun. Borcun neden kaynaklandığı, hangi kuruma borçlu olduğunuzu, ana borç ve üzerine eklenen gecikme faizi, vekalet ücreti, dosya masrafı gibi tutarların ne kadar olduğunu iyice öğrenin.
Daha sonra borçlu gözüktüğünüz kurumla iletişime geçin. Borçla ilgili detaylı bilgileri buradan da talep edin. Hukuk bürosundaki tutar ile buradaki tutarda bir farklılık varsa sebebini sorun. Borç miktarı hukuk bürosunda daha yüksek gözüküyorsa muhtemelen dosya masrafı veya vekalet ücreti eklenmiştir.
Bu süreci takip ettikten sonra borcun gerçek olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Eğer borcun haksız bir durum sonucu size yüklendiğini düşünüyorsanız ve elinizde bunu destekleyecek kanıtınız varsa karşı işlem başlatabilirsiniz. Bunun için ilk olarak Tüketici Hakem Heyetine başvurabilirsiniz.